Verhalen op de Berg (1939/1940)
Locatietheater en Avondtocht Grebbeberg:
22 en 23 mei 2020

Op 22 en 23 mei worden er opnieuw twee avondtochten op de Grebbeberg georganiseerd. De omzwerving die begint bij het invallend duister is in voorgaande jaren al door honderden deelnemers gemaakt. Voor velen was het een heel bijzondere beleving en dat succes heeft Stichting De Greb doen besluiten om voor de vierde keer ‘Verhalen op de Berg’ op het programma te zetten. Natuurlijk, het u hoort en ziet ook dit keer weer andere verhalen maar de tijd en omgeving waarin ze zich afspelen blijven gelijk.

De tocht over de Grebbeberg maakt u onder begeleiding van een gids en brengt u langs een aantal plaatsen waar die bijzondere verhalen rond de mobilisatie en meidagen van 1939/1940 worden gespeeld. Nee, het zijn niet de grote verhalen van strategieën en statistieken maar juist de ‘kleine’ persoonlijke belevingen. Belevenissen van de soldaten die naar de Greb zijn opgemarcheerd, van hen die gegaan zijn maar nooit teruggekeerd en van hun dierbaren die niet op de Berg zijn gesneuveld maar er wel hun verdere leven door getekend zijn. Doeken langs de route met indringende foto’s van de strijd brengen u nog meer terug naar die dagen die voor zo velen van zo dramatische betekenis zijn geweest. En als u de tocht hebt gemaakt, zult mogelijk ook u constateren dat de Berg door de vele verhalen die u die donkere avond zijn verteld nooit meer dezelfde Berg zal zijn.

De reis in de tijd begint bij het informatiecentrum op het Militair Ereveld Grebbeberg waar het a-capellakoor Punt Uit ons opwacht met muziek gerelateerd aan die periode. Dan gaat het op pad in groepen van maximaal 15 mensen, groepen die telkens 10 minuten na elkaar vertrekken. De eerste groep start om 20.30 uur, de laatste om 22.10 uur. Voor de indeling van de groepen is het absoluut noodzakelijk dat u zich inschrijft op deze website. U maakt een keuze voor één van de twee dagen en daarom ook voor één van de twee buttons rechts van dit verhaal. Belangrijk voor het indelen van de groepen is dat u precies aangeeft met hoeveel mensen u komt en of u liever in een van de eerste groepen dan wel wat later aan de tocht begint. Waar mogelijk zullen we aan uw voorkeur gehoor geven maar dat zal in verband met de verwachte drukte niet altijd lukken. U moet ook een e-mailadres opgeven zodat we u kunnen mailen zodra de definitieve indeling is gemaakt. De sluitingsdatum voor de inschrijving is maandag 18 mei. Inschrijven kan uitsluitend via deze website. Direct na inschrijving ontvangt u op het door u opgegeven e-mailadres een bevestiging. Uiterlijk op 20 mei geven we per e-mail door bij welke groep u bent ingedeeld en hoe laat uw groep op de door u gekozen datum vertrekt. Er is een limiet aan het aantal deelnemers en het terrein is niet geschikt voor rolstoelen en rollators. De deelname is gratis maar als u wilt kunt u met een donatie een bijdrage aan de kosten leveren.

De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en eindigt bij hotel ’t Paviljoen. Daar of op de parkeerplaats naast het Militair Ereveld Grebbeberg kunt u uw auto neerzetten. De afstand van het hotel naar het Militair Ereveld Grebbeberg is over het fiets- en wandelpad naast de N225 ongeveer 600 meter. In het café van voornoemd hotel kunt u na afloop nog een drankje gebruiken en wat namijmeren over de tocht die u zo-even gemaakt heeft. Mocht u nog aanvullende informatie nodig hebben dan kunt u bellen met Hans Brons (06 20958565) of Bernier Cornielje (06 55434193)

Wij verheugen ons op uw deelname aan wat ongetwijfeld een indrukwekkende avond zal worden.

Stichting De Greb
Teksten en bewerking: Bernier Cornielje, Henk van Ruitenbeek, Marjolein van de Peppel
Regie: Marjolein van de Peppel
A-capellakoor Punt Uit o.l.v. Herman Groenestein