2 september 2022, 20.30 – 21.30 uur

Theatergroep Oostzijde speelt
muziektheatervoorstelling 'Schrijven aan een dode?'

Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

                  Reserveren is niet meer mogelijk in verband met het groot aantal aanmeldingen en de beschikbare plaatsen!

 

Een vrouw zegt in mei 1940: ‘…moet ik schrijven aan een dode?’  Zij, Engel, wacht vol spanning op een teken van leven van haar man Egbert, die als stukrijder betrokken was bij de hevige gevechten op de Grebbeberg. Na weken van krijgsgevangenschap krijgt ze hem in juni 1940 weer thuis. Maar de man die naar de oorlog vertrok was niet dezelfde als die eruit terugkeerde. Dat zal niet verhinderen dat Engel en Egbert zich de volgende jaren actief in het verzet storten, ze verbergen onderduikers en wapens.

In de tweede helft van 1950 kondigt de Amerikaanse president Truman naar aanleiding van de Koreaoorlog, WO III aan. Bij het carbidschieten tijdens de jaarwisseling, gelooft Egbert dat de oorlog werkelijk is uitgebroken en dan slaan bij hem de stoppen door. Hij raakt in een psychose, waardoor de strijd op de Greb ineens weer akelig dichtbij komt.

Reserveren via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor acteurs Wendi Koster en Janne IJmker is dit een heel persoonlijk verhaal; hun opa (Tiendeveen 1908) belandde 10 jaar na de gevechten op de Grebbeberg in een psychose, hetgeen een dramatische weerslag op de familieleden had. Met deze eigen geschiedenis is het een intieme en persoonlijke voorstelling geworden, met krachtige muziekfragmenten die zijn bijeengezocht door musicus Richard Jansen. Tegelijkertijd gunde Theatergroep Oostzijde zich ook de inbreng van fictieve elementen en gestileerde vormen, waardoor de voorstelling het familieverhaal overstijgt. In de korte, niet chronologische scenes speelt Wendi de jongere- en Janne de oudere Engel. Zij blikt terug op deze roerige periode, die grote invloed had op haar leven en dat van haar gezin. Ook staat ze stil bij de andere 260.000 militairen die waren opgeroepen voor de mobilisatie en de mensen die betrokken waren of zijn bij andere militaire operaties.

Nog steeds keren er soldaten met PTSS terug van het front of raken mensen op andere manieren beschadigd door het oorlogsgeweld; in die zin is dit verhaal universeel voor de getraumatiseerde mens en diens geliefden.

‘Schrijven aan een dode?’ wordt opgevoerd op de Grebbeberg, kazemat SZW17 aan de Heimersteinselaan is deel van het decor. U vindt de kazemat door tegenover de hoofdingang van Zideris aan de Cuneraweg het bospad in te lopen. Dit pad, de Heimersteinselaan, volgt u ongeveer 250 meter en dan ziet u aan uw rechterhand kazemat SZW17.  Een routekaartje vindt U onder deze tekst.

‘Schrijven aan een dode?’ is gratis te bezoeken, we stellen een donatie op prijs, na afloop van de voorstelling in de daartoe bestemde helm of op bankrekeningnummer
NL46 RABO 0397 0316 37.

Wij vragen U zich voor deze voorstelling per mail aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit is van belang voor het aantal te plaatsen stoelen. Mochten regen en wind deze openluchtvoorstelling onmogelijk maken, wijken we uit naar de Gedachteniskerk in Rhenen. Als u zich heeft aangemeld, kunnen we u op de hoogte brengen van de veranderde locatie. Wilt u svp in de mail aangeven met hoeveel personen u komt.

Uw auto parkeren kan:
- naast de erebegraafplaats
- achter het hoofdgebouw van Zideris
- op de parkeerplaats aan de Cuneraweg tweehonderd meter ten zuiden van de
  Heimersteinselaan.

De Stentor

Met vriendelijke groet,
namens Stichting De Greb

Bernier Cornielje                 06 554 341 93
Hans Brons                         06 209 585 65
Rob Meeuwisz                    06 255 325 81

 

 

 

Cultuur 2022