Rondwandelingen De Slag om de Grebbeberg

 

“Soldaten op Grebbeberg verdienen dankbaarheid”

Tijdens de eerste oorlogsdagen was de Grebbeberg het toneel van een bloedige strijd tussen het Nederlandse leger en Hitlers soldaten. Ter herinnering aan de slag organiseert Stichting de Greb al meer dan 10 jaar wandelingen over dit voormalig slagveld

Onderweg vertelt een gids hoe in de vroege ochtend van 10 mei 1940 Duitse troepen Nederland overrompelden. De Duitse generaals hadden een strategie uitgestippeld, waarbij nog op de eerste aanvalsdag de Grebbeberg moest worden veroverd. Maar vanwege de hardnekkige tegenstand aan de IJssel en bij Renkum, bereikte een SS-regiment pas in de avonduren Wageningen. De volgende dag werd de aanval op de Grebbelinie ingezet. De onervaren en slecht bewapende Nederlandse troepen zagen zich gesteld tegenover een tegenstander die numeriek veruit in de meerderheid was. Bovendien was de bewapening van de Duitse troepen superieur en waren zij gehard in het oorlogsbedrijf. Toch wisten de verdedigers de vijandelijke opmars drie dagen op te houden. Maar de tol was hoog. Ruim 420 Nederlandse militairen kwamen om het leven. Zij liggen begraven op het militaire ereveld op de Grebbeberg.

De strijd op de Grebbeberg verdient het niet vergeten te worden. De rondwandeling probeert daaraan een bijdrage te leveren. De oorlog aan de Grebbe wordt te vaak als onbeduidend terzijde geschoven. "Te vaak treffen we meewarigheid aan als de acties op de Grebbeberg becommentarieerd worden. En te vaak zien we analyses stoppen bij de constatering dat het een verloren oorlog was." Men hoeft geen groot strateeg te zijn om te zien dat de slag bij de Grebbeberg werd verloren. "Maar een verloren slag is niet automatisch een zinloze slag", zo benadrukken de organisatoren van de wandelingen.

Individuele deelname

De wandeling, die onder deskundige leiding van een gids van Stichting De Greb plaatsvindt, begint op het parkeerterrein van de erebegraafplaats op de Grebbeberg en duurt ruim 3,5 uur. Meest nabijgelegen horecagelegenheid: Hotel 't Paviljoen. Jaarlijks wordt een aantal vaste data ingepland waarop belangstellenden op individuele basis kunnen deelnemen aan deze wandelingen. Hierbij geldt een minimale deelname van 15 personen. De maximale groepsgrootte is 30 personen. De prijs per persoon bedraagt EUR 5,-. Kinderen onder de 12 jaar mogen, onder begeleiding gratis mee. Voor deelname vult u ons aanmeldformulier in (klik hier).

Groepsrondleidingen

Op verzoek kunnen ook groepsrondleidingen worden georganiseerd. Hierbij kan de door u gewenste tijdsduur van de rondleiding in overleg worden vastgesteld. Voor een groep geldt een vast tarief van EUR 130,- en een grootte van maximaal 30 personen. Voor meer informatie en/of bespreken van groepsrondleidingen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatwerkprogramma’s

Daarnaast kunt u in overleg met Stichting De Greb een maatwerkprogramma met bijv. een lezing en groepsrondleiding samenstellen. Voor meer informatie over maatwerkprogramma's kunt u contact met ons opnemen via ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gidsen:
Hans Brons - Kees van de Waal - Bernier Cornielje - Harman van Ingen

kazemat G18   onder archeologisch toezicht ontsloten restant 260

Uitkijkpunt Grebbeberg

Kazemat S17 Voorzijde Heimersteinselaan