Reacties publiek

Rondleiding 27 september 2023
Gids: Herman Van Ingen

Afgelopen woensdag hebben we de rondleiding gehad op de Grebbeberg.
Samen met mijn vader en zus gingen we opzoek naar meer achtergrond rondom het verhaal van mijn grootvader, Korporaal Ribbers.
De middag was door Herman echt heel goed voorbereid en hij leefde zich erg in, in ons verhaal. Hiervoor willen we jullie allemaal heel erg bedanken want de middag was voor ons intens en aangrijpend.
Om op de plaats te staan waar mijn opa liep en is neergeschoten greep me erg aan. Het geeft me weer een puzzel stukje in mijn eigen familie verhaal.
Herman kon van wegen zijn achtergrond goed uitleggen en overbrengen hoe de jongens zich in 1940 moeten hebben gevoeld en wat ze hebben gezien. Ook was hij een goede steun voor mijn vader die het soms lastig had.
Ik wil jullie nogmaals allemaal bedanken voor een onvergetelijke middag, hierbij Herman natuurlijk in het bijzonder.

Groet
Peter Ribbers
Vintage Speedworks

Rondleiding 28 september 2023
Gidsen: Hans Brons, Bernier Cornielje

Op 28 september 2023 hebben wij met 38 man van het Ministerie van Defensie, verdeeld over 2 groepen een 3 uur durende rondleiding gehad over de Grebbeberg en het aldaar gelegen militaire ereveld.
Na vooraf aan de rondleiding samen uitgebreid genoten te hebben van een heerlijke lunch in de zon, zijn we in een rustig en gestaag tempo begonnen aan de route die onze 2 gidsen Hans Brons en Bernier Cornielje vooraf voor ons hadden voorbereid.
Onderweg werd er regelmatig stilgestaan bij markante plekken met telkens weer een interessant en indrukwekkend verhaal uit de oorlogsgeschiedenis die zich op de Grebbeberg heeft afgespeeld.
De gehele route is heel goed begaanbaar en zelfs 1 van onze collega's die wat slechter ter been is kon vanwege de goede afstemming vooraf met de gidsen, de gehele middag heel goed meekomen.
1 van de hoogtepunten is letterlijk en figuurlijk het uitkijkpunt met een prachtig ver uitzicht over de Betuwe.
Onze ervaringen van de middag zijn over de gehele linie bijzonder goed en aangezien niemand eerder op deze manier op de Grebbeberg was geweest, zelfs niet enkele collega's die vrij dicht in de buurt wonen, was het voor iedereen een hele bijzondere en onvergetelijke ervaring.
De slag om de Grebbeberg mag niet vergeten worden en daarom is het zo belangrijk en goed dat de mogelijkheid bestaat om op deze manier de gesneuvelde militairen en dit belangrijke moment in onze Nederlandse geschiedenis te blijven eren.

Nogmaals hartelijk dank aan Hans en Bernier!
Met vriendelijke groet,
John van Kampen

Rondleiding 11 Juni 2023
Gids: Bernier Cornielje

Op zondag 11 juni 2023 met 18 personen een rondleiding gehad van Bernier Cornielje op het militair ereveld op de Grebbeberg.
De rondleiding werd met zeer veel kennis en beleving verzorgd.
Indrukwekkend hoeveel kennis deze man heeft van de individuele gesneuvelde militairen.
In de loop van het verhaal werd duidelijk hoe slecht het Nederlandse leger er in 1940 voorstond en hoeveel levens dit nodeloos heeft gekost.
Verbazend dat het nog zo lang heeft standgehouden tegen een zwaarbewapende en getrainde vijand, hierbij is zeer veel moed betracht.
Het is zeker de moeite waard om bij deze stichting een rondleiding te boeken.

Harm van der Laan
Volendam


Grebbedag 3 juni 2023
Lezing: Bernier Cornielje
Gidsen: Hans Brons, Bernier Cornielje

Vandaag hebben wij de geweldige gastvrijheid mogen genieten van het stadsmuseum de ontvangst en lunch waren hartelijk en smakelijk, de lezing informatief en interessant. De rondleiding over de erebegraafplaats en over de Grebbeberg met uitleg over de destijdse situatie uiterst boeiend. Graag dank ik allen voor deze boeiende invulling en uitstekende verzorging….
Het was fijn een indruk te krijgen van de locatie waar mijn vader de heftigste dagen van zijn leven heeft meegemaakt.

Dank, dank, dank

Grebbedag 3 juni 2023
Lezing: Bernier Cornielje
Gidsen: Hans Brons, Bernier Cornielje

Vandaag werden wij ontvangen bij het stadsmuseum Rhenen voor de Grebbedag.
Vanaf het eerste moment werden wij volkomen in de watjes gelegd door de vele vrijwilligers .We waren vanaf het begin onder de indruk en nog steeds.
De lezing, wat werd dat geweldig verteld we zaten vanaf het begin tot einde aandachtig te luisteren. En had van ons nog wel langer gemogen .
Praten vol gedrevenheid en kennis wat een geweldenaar was deze spreker Bernier Cornielje.
Koffie en lunch was prima verzorgd en helemaal niets op aan te merken. Zelfs een heerlijke boterkoek om het helemaal top af te maken.
De wandeling waarbij we groot aantal belangrijke zaken vanuit de slag op de Grebbeberg hebben kunnen aanschouwen maakte bij ons grote indruk. Tevens weer de bevlogenheid waarmee de velen verhalen werden verteld door de gids.
De vrijwilligers gaven een warm welkom vanaf het begin tot het einde.
Opwachten bij de kazemat S-17 met een drankje en een snack . Je verzint het niet maar hebben er maar 1 woord voor “geweldig”.
Kortom we hadden het niet willen missen en wat ons betreft vertellen we dit voort . En komen zeker weer eens terug.

Ga zo door , als team zijn jullie een absolute aanwinst voor musea, lezingen , rondwandelingen enz enz .

Met vriendelijke groet,

Peter Lafeber en Suzan Lafeber
Roosje Vosstraat 30
3207 SK Spijkenisse


Rondleiding 27 mei 2023
Gids: Bernier Cornielje

27 mei 2023 hebben we ,onder begeleiding van een gids van Stichting De Greb, een rondwandeling gemaakt over de Grebbeberg.
Tijdens deze 3,5 uur durende wandeling hebben we veel persoonlijke verhalen gehoord over de militairen die zich tijdens de mobilisatie en de meidagen van 1940 hebben ingezet voor het Vaderland.'
Deze verhalen werden door de gids op een heldere wijze verteld waarbij ernst toch ook werd afgewisseld met wat humor en het ,mede daardoor, altijd boeiend bleef.
Door het bezoek aan een aantal specifieke plekken op de berg kregen we een goed beeld van hetgeen de , meestal dienstplichtige en onervaren, militairen hebben doorgemaakt.
De gids bleek uitermate goed geïnformeerd en kon de nodige vragen altijd duidelijk beantwoorden.
Dank aan stichting De Greb voor deze uiterst leerzame middag.

Chris van Rhee