12 mei 2023, 20.30 – 21.30 uur

Theater De Wilde Wereld

Burgstraat 1, 6701 DA Wageningen

Theatergroep Oostzijde speelt
muziektheatervoorstelling 'Schrijven aan een dode?'

Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

                   

Na de gevechten op de Grebbeberg en weken van krijgsgevangenschap keert Egbert in juni 1940 naar huis terug. Maar de man die door zijn vrouw Engel in haar armen wordt gesloten is een ander dan die ze een tijd daarvoor naar de oorlog heeft zien vertrekken. Jaren later als de internationale spanningen hoog oplopen, is er weinig nodig om Egbert geestelijk uit het lood te slaan. Als hij bij het carbidschieten zijn greep op de werkelijkheid kwijt raakt, is de Grebbeberg plots heel dicht bij.

Voor acteurs Wendi Koster en Janne IJmker is dit een heel persoonlijk verhaal; hun opa (Tiendeveen 1908) belandde 10 jaar na de gevechten op de Grebbeberg in een psychose, hetgeen een dramatische weerslag op de familieleden had. Met deze eigen geschiedenis is het een intieme en persoonlijke voorstelling geworden, met krachtige muziekfragmenten die zijn bijeengezocht door musicus Richard Jansen. Tegelijkertijd gunde Theatergroep Oostzijde zich ook de inbreng van fictieve elementen en gestileerde vormen, waardoor de voorstelling het familieverhaal overstijgt. In de korte, niet chronologische scenes speelt Wendi de jongere- en Janne de oudere Engel. Zij blikt terug op deze roerige periode, die grote invloed had op haar leven en dat van haar gezin. Ook staat ze stil bij de andere 260.000 militairen die waren opgeroepen voor de mobilisatie en de mensen die betrokken waren of zijn bij andere militaire operaties.

Nog steeds keren er soldaten met PTSS terug van het front of raken mensen op andere manieren beschadigd door het oorlogsgeweld; in die zin is dit verhaal universeel voor de getraumatiseerde mens en diens geliefden.

‘Schrijven aan een dode?’ wordt op 12 mei opgevoerd in Theater De Wilde Wereld aan de
Burgtstraat 1 in Wageningen. De voorstelling is gratis te bezoeken, begint om 20.30 uur en zal ongeveer 60 minuten duren.

 

                 

Lees meer

18 juni 2022: Getuigenissen op de Berg

Dit jaar organiseert Stichting De Greb voor de vierde keer ‘Getuigenissen op de Berg’, een programma waarin het bijzondere oorlogsverleden van de Grebbeberg op een telkens weer verrassende wijze onder de aandacht wordt gebracht. De laatste keer, twee jaar voordat de Corona-crisis aan zoveel cultuur een eind maakte,  heeft een groep acteurs op de Grebberg in een twaalftal scenes de vaak tragische lotgevallen van individuele soldaten uitgebeeld. Dit jaar is met het harpconcert van Beate Loonstra* gekozen voor een meer muzikale invulling. ‘

Lees meer

Grebbeberg Stoplijn loopgraaf aug2012

Beate Loonstra

Cultuur 2022

Cultuur 2022

Cultuur 2022

Cultuur 2022