De Slag om de Grebbeberg (en wat daaraan vooraf ging)

 

Op 28 augustus 1939 luidt de alarmklok van de mobilisatie over het neutrale Nederland. Ter bescherming van ons grondgebied worden ongeveer 250.000 dienstplichtige militairen onder de wapenen geroepen. Zonder al te veel overtuiging en met zeer beperkte middelen zullen zij zich de komende tijd inzetten voor de inrichting van de verdediging van het vaderland. Acht maanden mag ons land zich koesteren in de illusie van de gewapende neutraliteit, acht maanden mag ze dagdromen dat het geweld net als in de vorige oorlog aan onze grenzen voorbijgaat. De vroege ochtend van 10 mei 1940 confronteert ons land met de harde realiteit wanneer de Duitse troepen de Nederlandse grens passeren en ons leger datgene moet gaan doen waarop ze in voorgaande periode zo gebrekkig is voorbereid. Op en rond de Grebbeberg zal de strijd in alle hevigheid gevoerd worden. Drie dagen duurt de oorlog op de Greb, drie dagen waarin de Nederlandse verdediging zware offers brengen. Voor 425 soldaten betekent de Slag het einde van hun leven. Ze waren geroepen naar de Greb om er vervolgens nooit meer van terug te keren.

De lezing ‘De Slag om de Grebbeberg (en wat daaraan voorafging)’ vertelt de verhalen uit de periode 1939/1940, onverwachte verhalen, verhalen met soms een lach en soms een traan. Bernier Cornielje geeft de lezing, Marieke Wittenhorst zorgt met haar dwarsfluit voor een passende muzikale omlijsting en Hans Brons levert de technische ondersteuning.

Tientallen ouderenbonden, historische verenigingen, oudheidkamers en Probusclubs hebben deze lezing de afgelopen jaren op hun programma gezet. Telkens weer heeft het publiek zich verwonderd over de naïviteit en geërgerd aan de misplaatste zuinigheid, heeft het meegeleefd met de soldaten die slecht bewapend en slecht opgeleid de Duitse opmars voor de Greb tot staan moesten brengen. En als de lezing eindigt op die dramatische Tweede Pinksterdag, 13 mei 1940, is het niet zonder emotie dat veel toehoorders constateren dat de Berg door alle verhalen een andere berg geworden is.

De vergoeding voor de lezing komt tot stand in onderling overleg en is vooral afhankelijk van de financiële draagkracht van uw organisatie (de gemiddelde vergoeding komt uit op ongeveer € 100).

Bent u geïnteresseerd in deze lezing neemt u dan contact op met
Bernier Cornielje (06 55 434 193, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).