Een dag vol verhalen

WOII in Nederland: het begin en het einde, Rhenen en Wageningen 
20 april 2024: een dag vol verhalen

Gedachteniskerk in Rhenen, Militair Ereveld Grebbeberg, Hotel De Wereld en het centrum van Wageningen

Zaterdag 20 april 2024 – begin 9.30 uur in Rhenen, einde 16.30 uur in Wageningen

De Slag om de Grebbeberg bij Rhenen in de meidagen van 1940 en de vredesbesprekingen in Hotel De Wereld in Wageningen op 5 mei 1945 markeren het begin en einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Deze plaatsen en dagen hebben een bijzondere plaats in ons collectieve geheugen. Maar wat gebeurde er toen eigenlijk en welke sporen zijn daarvan nu nog zichtbaar? Daarover organiseren Stichting De Greb en het Stadsgilde Wageningen een bijzondere dag op twee locaties. Het wordt een dag met opmerkelijke verhalen en persoonlijke herinneringen. Deze vindt plaats op zaterdag 20 april 2024, met een lezing over de Slag om de Grebbeberg in de Gedachteniskerk in Rhenen, een rondleiding over het Militair Ereveld, een lezing (en lunch) in Hotel De Wereld en een stadswandeling door het centrum van Wageningen langs de sporen van de Tweede Wereldoorlog.

Het programma

  • 9.30 uur ontvangst in de Gedachteniskerk, Herenstraat 82, Rhenen
  • 9.45  – 10.45 uur lezing in de Gedachteniskerk
  • 11.15 – 12.30 uur rondleiding over het Militair Ereveld Grebbeberg
  • 13.00 – 14.30 uur lunch en lezing in de capitulatiezaal van Hotel De Wereld
  • 14.30 – 16.00 uur stadswandeling Wageningen in WOII
  • 16.00 – 16.30 uur afsluitende borrel in Hotel De Wereld

 De Gedachteniskerk
In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er door de KRO een inzameling georganiseerd onder de Nederlandse bevolking, de zogenaamde steentjesactie. Met het geld dat op deze manier zo ruimschoots binnenkwam is de Gedachteniskerk gebouwd, een kerk die niet alleen de gesneuvelde militairen op de Grebbeberg in herinnering houdt maar die ook dient ter nagedachtenis aan al de andere slachtoffers die de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt.

Militair Ereveld Grebbeberg
Het Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen is de eerste oorlogsbegraafplaats in Nederland. Het is de laatste rustplaats van het overgrote deel van de meer dan 400 Nederlandse militairen die in mei 1940 sneuvelden in de strijd om het zuidelijk gedeelte van de Grebbelinie. Zij zijn begraven in de grond die zij met hun leven hebben verdedigd. Vanaf 1946 worden op de Grebbeberg ook militairen begraven die op andere plaatsen in Nederland tijdens de meidagen van 1940 om het leven kwamen. Het Ereveld telt nu ruim 850 graven. Elk graf heeft een verhaal, en bij een aantal graven beschrijven we de laatste dagen van de militair waarvan de naam voor eeuwig in steen gebeiteld staat.

 

Hotel De Wereld
Op 5 mei 1945 kiest Luitenant-Generaal Charles Foulkes namens de geallieerden Hotel De Wereld voor de besprekingen met de Duitse Kolonel-Generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland. Foulkes zou voor deze plaats hebben gekozen wegens de ligging van Wageningen aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege de evacuatie van de plaats en de symboliek van de naam "De Wereld".

 

Stadswandeling Wageningen in WOII
Wageningen heeft in de loop der eeuwen heel wat meegemaakt, eerst als grensplaats tussen Gelre en Utrecht, later als frontstad. Oorlog en vrede zijn dan ook sterk verbonden met Wageningen. Een anderhalf uur durende rondleiding door de binnenstad voert langs tal van monumenten en gebouwen die indrukwekkende verhalen vertellen over de jaren ’40 -’45.

 

Vervoerservice
Het is 10 minuten lopen van Rhenen-NS naar de Gedachteniskerk. Komt u met de trein naar Rhenen dan zorgen wij desgewenst voor het vervoer van het NS-station naar de Gedachteniskerk, van Rhenen naar Wageningen en op het eind van de dag van Hotel De Wereld weer terug naar Rhenen.

 

Adres
We beginnen de dag in de Gedachteniskerk, Herenstraat 82, Rhenen
www.gedachteniskerkrhenen.nl

 

Aanmelding
Wilt u deelnemen aan de dag dan kunt u zich tot 18 april 2024 aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, aantal personen, of aanvullend vervoer gewenst is. De kosten van deelname (inclusief koffie, thee bij ontvangst, lunch en afsluitende borrel) bedragen € 55,00 per persoon. Het verschuldigd bedrag kunt u overmaken op rekeningnummer  NL 48 RABO 0397 0316 37 t.n.v. Stichting De Greb. U krijgt een definitieve bevestiging zodra uw betaling binnen is.

We zien ernaar uit u te begroeten!

Arnold Braaksma    Bernier Cornielje
Gilde Wageningen   Stichting De Greb
www.rondleidingenwageningen.nl   www.grebbeberg.nl
Militair Ereveld Grebbeberg Hotel De Wereld, mei 1940