Grebbedag 3 Juni 2023

De Slag om de Grebbeberg. Een dag vol verhalen.

In Stadsmuseum Rhenen en op de Grebbeberg

Zaterdag 3 juni, van 10.00 - 16.30 uur

De gebeurtenissen op de Grebbeberg in mei 1940 hebben een enorme indruk gemaakt. Wat is er in die dagen gebeurd? Daarover organiseren Stichting De Greb en Stadsmuseum Rhenen een bijzondere dag. Een dag vol verhalen en persoonlijke herinneringen. Deze vindt plaats op zaterdag 3 juni, met een lezing in Stadsmuseum Rhenen, en - na een lunch - een wandeling over de Grebbeberg en het Militair Ereveld. U bent van harte welkom!

Het programma

10.15 – 12.00 uur    Lezing in Stadsmuseum Rhenen, met muzikale omlijsting door Marieke Wittenhorst
    Inloop om 10.00 uur. Koffie en theepauze 11.00 uur.
12.00 uur   Broodjeslunch in de Museumtuin of in het prachtige Museumcafé.
    Transfer naar de Grebbeberg (indien men geen eigen vervoer heeft)
13.30 – 16.30 uur   Wandeling over het Militair Ereveld en de Grebbeberg (totaal ca. 5 km)
      Drankje bij Kazemat S-17 onder de oude beukenbomen.

Lezing

De lezing vertelt van de gebrekkige voorbereiding in de aanloop naar de meidagen van 1940, van de onverantwoorde zuinigheid en de soms blinde naïviteit. U luistert naar bijzondere verhalen, verhalen met soms een lach en soms een traan, verhalen over hoop en wanhoop, moed en angst. Een verrassende muzikale bijdrage levert ontroerende momenten op en tenslotte zal een veelheid aan foto’s u nog dichter bij die tragische dagen brengen.

Militair Ereveld en Grebbeberg

Na een heerlijke lunch in de fraaie museumtuin (zijn de omstandigheden wat minder dan wijken we uit naar het Museumcafé) vertrekken we naar het Militair Ereveld Grebbeberg. Voor 426 Nederlandse soldaten betekende de Slag het einde van hun leven, zij kwamen naar de Greb om er nooit meer te vertrekken.

Bij een aantal graven beschrijven we de laatste dagen van de soldaat waarvan de naam in de steen gebeiteld staat. Daarna dwalen we nog een paar uur over de Berg en op locatie leggen we de laatste puzzelstukken in de geschiedenis van de Slag om de Grebbeberg.

We sluiten het programma af met een drankje, niet op een terras maar tegen het decor van stokoude beukenbomen op de Greb. Bij Kazemat S-17.

Vervoer-service

Bent u met de trein naar Rhenen gekomen dan zorgen wij voor het vervoer van het Stadsmuseum naar de Grebbeberg en op het eind van de dag van de Grebbeberg terug naar het station.

De tocht die wij over de Berg maken is ongeveer 5 kilometer, stevige wandelschoenen en een goede conditie zijn dan ook een vereiste.

Adres

Stadsmuseum Rhenen, Markt 20 (Ingang Kerkstraat), Rhenen, T 0317-612077.

Open: dinsdag t/m zaterdag van 10-16 uur. www.stadsmuseumrhenen.nl

Aanmelding

Wilt u aanwezig zijn op deze dag dan kunt u zich tot 31 mei per mail aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  onder vermelding van naam, aantal personen, telefoonnummer, of vervoer (Stadsmuseum -Grebbeberg en Grebbeberg - NS station) gewenst is.  Bij de bevestiging van de aanmelding wordt de wijze van betaling aangegeven.

De kosten van deelname (inclusief koffie, lunch en afsluitend drankje) bedragen €32,50 p.p.

U krijgt een definitieve bevestiging zodra uw betaling binnen is.

Natuurlijk bent u van harte welkom ook een kijkje in Stadsmuseum Rhenen te nemen.

We zien er naar uit u te begroeten!

 

Maike Woldring   Bernier Cornielje
Directeur Stadsmuseum Rhenen    Stichting De Greb